Mode

Koučink

Koučink je jedna z metod pomáhajících profesí, která je orientována především na podporu samostatných řešení životních (pracovních) situací a přijímání odpovědných rozhodnutí. Vede koučované k sebereflexi, k tomu, aby poznali a naučili se využívat svých silných stránek a pracovat se stránkami slabšími.

Koučink je metoda práce, která přináší užitek jednotlivcům (individuální koučink), touto metodou však lze rovněž pracovat s pracovními týmy a celými firmami.

Je užitečná pro lidi ve vedoucích profesích, ve kterých musí přijímat rozhodnutí, která se týkají řízení procesů, ale uvědomují si i zásah těchto rozhodnutí do života zaměstnanců. Jinými slovy: řídí nejen procesy, ale rovněž lidi a uvědomují si vzájemnou provázanost.

Koučink je užitečný i pro zaměstnance, kteří řeší své individuální situace a chtějí zvolit dobře svá individuální rozhodnutí. Pomáhá v řešení pracovních záležitostí i v rozhodování ve velmi osobních věcech.

Může být zaměřen na:

  • nové aktivity, nové výzvy
  • rozpoznávání a efektivnější využívání svých osobních zdrojů
  • rekonstrukci a reorganizaci postupů
  • konflikty
  • rozhodování
  • jakékoliv změny v práci
  • změny ve vedení, změny v týmu
  • vnímaný nedostatek/přemíra požadavků na sebe
  • uvažovaná změna profese, zaměstnání
  • změna v osobní životní situaci

Příklady:

  • Jsem nespokojený/á ve své práci.
  • Necítím se dobře ve vztahu se svým nadřízeným.
  • Co mám teď dělat?
  • Co mohu teď udělat?
  • Chci změnu, ale nevím, jak ji provést.

Hranice mezi supervizí a koučinkem v mém pojetí není ostrá. V supervizi lze často s prospěchem pro supervidovaného použít metody, které jsem se naučila ve výcviku koučinku; v koučinku jsou přínosem obecné zásady supervizní práce. Hlavní rozdíl mezi supervizí a koučinkem vidím v tom, že supervize je více orientována na reflexi vlastní práce, výsledek v koučinku je víc orientován na naplánování nějaké akce, příp. změny; častěji vede k přímé akci.

Malý jazykový koutek (pro ty, kterým záleží na tom, aby psali pravopisně správně – ostatní mohou přeskočit).

Vzhledem k tomu, že se užívá pravopis koučink i koučing, zapátrala jsem ve zdroji, který považuji za autoritu - v internetové jazykové příručce Ústavu pro jazyk český Akademie věd ČR, v.v.i. Tam jsem pod heslem „počešťování přejatých slov“ našla informaci, že o jejich pravopisu rozhoduje především míra jejich zdomácnění, že proces počešťování je pozvolný, postupný a často složitý a že tedy obě verze jsou v současné době v zásadě možné.

Český pravopis koučinku ušel zatím zdárně cestu od couching ke koučing a nyní je pravděpodobně na cestě ke koučink. Ráda bych podpořila zdomácnění slova koučink (a především jeho obsahu) v české realitě, proto jsem se rozhodla pro pravopis koučink.  

Aktuality